Aardrijkskunde docent

Google Earth Onderzoek: Landschappen

Deze opdracht is een earthquest. Een earthquest is een betekenisvolle leertaak waarbij leerlingen op een actieve manier gebruik maken van Google Earth.
Wij noemen onze earthquests GEO-tours, waar GEO staat voor Google Earth Onderzoek. Het doel is dat de leerlingen met behulp van (vakantie) foto's leren werken met het programma, de mogelijkheden leren kennen en met een "geografisch oog" naar een foto leren kijken.

Met behulp van dit blog kunnen de leerlingen grotendeels zelfstandig aan het werk.
Het verdient aanbeveling om het gedeelte bij handleidingen uit te printen en naast de computer te leggen om hier makkelijk even op te kunnen kijken.

Het eindproduct dat de leerlingen maken is een GEO-tour. Hierbij wordt van de ene foto naar de andere gevlogen. Wanneer dit product af is, slaan zij het op via Google Earth (met file: opslaan als) en krijgt het een .kmz extensie. Voordat hun GEO-tour vanaf een andere computer kan worden bekeken moet deze eerst "web-based" worden. Hij moet dus worden opgeslagen op internet. Wij hebben er voor gekozen om de bestanden (via email) te verzamelen en deze op te slaan via http://pages.google.com Vervolgens kan op een webblog of homepage - zoals op de pagina "GEO-tours" - naar de verschillende GEO-tours worden gelinkt en kunnen deze vanaf elke computer worden bekeken. Door de klasgenoten en de leraar, ter beoordeling, maar ook thuis door de ouders.

Didactische verantwoording voor de docent
Wij gebruiken deze opdracht in de vierde klas van de havo bij het tweede hoofdstuk van de lesmethode buiteNLand voor de vernieuwde Tweede Fase. Daarbij zijn wij ge"inspireerd door de Praktische Opdracht op pagina ...

Deze PO heeft betrekking op de volgende domeinen van het Aardrijskunde Eindexamenprogramma:
Domein A: Vaardigheden
Subdomein A1: Geografische benadering
Subdomein A2: Geografisch onderzoek
Domein C: Aarde
Subdomein C1: Samenhangen en verschillen op regionaal niveau
Subdomein C2: Samenhangen en verschillen op aarde
Subdomein C3: De aarde als natuurlijk systeem en lokale effecten

Voor een overzicht van het gehele Aardrijkskunde Examenprogramma klik hier.


37°.35'.35"S - 17°.36'.50"E